HUS Jorvi Extension

New bright and colorful spaces for acute healthcare

Client: HUS
Year: 2011 – 2015

The 17 000 square-meter extension to the late 1960s Jorvi Hospital in the city of Espoo provides colorful up-to-date facilities for adult and children’s acute polyclinics and bed wards. The building also houses a burn center which was previously located in Töölö, Helsinki.

The architecture of the new building stems from the surrounding picturesque landscape. The lush, brightly colored interiors correspond to the bright green facades as well as take their inspiration from colors seen out in the surrounding nature. Carefully chosen works of art compliment these colors. Special effort and care has been put to the ceilings as so many patients spend their days laying on a hospital bed. Colors and art can also be seen when looking above one’s head. The interiors were designed by Mikko Sinervo, art director and partner at Koivula and interior designer Riitta Pikkuhookana. The coordinator for the ARRK part of the project was Markku Fontell.

The building was awarded Huraa! (Hooray) Prize by the City of Espoo in late 2015. The project was carried out in collaboration with SARC Architect Ltd.