TYKS Majakkasairaala

Uusi naisten- ja lastensairaala

Tilaaja: TYKS
Vuosi: 2012–2022

Turkuun Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteyteen on rakennettu uusi naisten ja lasten sairaala, joka on laajuudeltaan 55 000 bruttoneliömetriä. Junaradan ja ajoradan päälle sijoitetussa rakennuksessa on tilat muun muassa lasten ja nuorten päivystykselle, leikkaussaleille ja kirurgiselle vuodeosastolle, lasten teho-osastolle, kuvantamiselle, vastasyntyneiden teho-osastolle ja muille polikliinisille toiminnoille.

Rakennuksen kantavana teemana on Turun saaristo. Majakkasairaala on kuin saari, jonka kalliotöyräällä kohoaa majakka, joka johdattaa kulkijat turvaan. Ajatus saaresta, saaristosta ja majakasta on viety läpi eri rakennusosien: katolla oleva konehuone loistaa valona pimeydessä, aulojen sisutusratkaisut henkivät saaristoa ja taideteokset on sovitettu kaikki samaan tarinaan. Jopa jäänlohkareen muotoinen pysäköintitalo liittyy kokonaisuuteen.

Majakkasairaala aloitti toimintansa helmikuussa 2022 yli kymmenen vuoden suunnittelun ja lähes seitsemän vuoden rakentamisen jälkeen. Rakennuksen kustannukset olivat 180 miljoonaa euroa.

Työyhteenliittymä Arkkitehtiryhmä Reino Koivula ja Schauman Arkkitehdit.
Pääsuunnittelu: Susanna Kalkkinen
Julkisivu- ja kaupunkikuvallinen suunnittelu: Mikko Sinervo
Toiminnallinen suunnittelu: Sasu Hälikkä, Tuomas Mikkola, Doris Välikangas, Kati Kleimola, Mikko Sinervo
Talon tarina: Mikko Sinervo, Riitta Pikkuhookana ja Matti Tainio
Piirrosgrafiikka seinissä, alakatoissa ja lattioissa: Mikko Sinervo
Sisustussuunnittelu: Riitta Pikkuhookana
Aulasuunnittelu: Mikko Sinervo, Riitta Pikkuhookana
Tekstiilisuunnittelu: Oi Ling Ng

Valokuvat: Wellu Hämäläinen

 

 

Jaa tämä sivu