HNS Jorvs jourtillbyggnad

Nya, fräscha utrymmen för jour

Kund: HNS
År: 2011 – 2015

Jorvs jourtillbyggnad är en färggrann expansion på 17 000 kvadratmeter av det ursprungligen på 1960-talet byggda sjukhuset. Byggnaden omfattar akut vård för vuxna och barn samt Tölö sjukhus avdelning för vård av brännskador, som flyttade in i lokalerna i slutet av år 2015.

Utgångspunkten för arkitekturen var dess läge i den skogbevuxna miljön i Bemböle, Esbo. Den exceptionellt pigga inredningsarkitekturen får sin energi från de färgglada fasaderna och den omringande grönskande naturen. Dessa färger stöds av noggrant, efter ton och tema, anpassade väggutskrifter. Särskild uppmärksamhet har fästs vid utformningen av innertaket. Patienter måste ofta spendera långa perioder liggandes, så innertaksytorna har behandlats med färger och konstverk. Färgpaletten och inredning designades av vår konstnärliga chef, arkitekt Mikko Sinervo och inredningsarkitekt Riitta Pikkuhookana. Markku Fontell var den ansvarande projektarkitekten hos Arkitektgrupp Reino Koivula Oy.

Jorvs jourtillbyggnad tilldelades i slutet av 2015 Hurra!-erkännandet av Esbo byggnadstillsynscentral. Projektet har genomförts i samarbete med arkitektkontoret SARC.